سنگ شناسی

مروارید و خواص بی نظیر آن

خواص مروارید

تاریخ استفاده از مروارید به حدود 6000 سال پیش بازمی‌گردد. گفته‌شده در 2500 قبل از میلاد مسیح تجارت این گوهر در چین رونق بسیاری داشته است. در ایران نیز پرورش این گوهر دارای سابقه طولانی و غنی هست.

مروارید و خواص بی نظیر آن

مروارید در باورها و داستان‌های گذشته

گذشتگان بر این باور بودن که مروارید از قطرات اشک فرشتگان و پاره اشک وجود به وجود آمده است. برخی نیز دلیل درخشش این گوهر را وجود ذرات مادی سپیده‌دم می‌دانستند.

بسیاری از افراد بزرگ در فرهنگ ما فرسنگ‌ها به‌دوراز دریا زندی کرده و آگاهی چندانی با دریا و سفرهای دریایی. شاید به همین دلیل باشد که در ادبیات غنی ما کمتر از دریا و گوهر نهفته در آن سخن گفته‌شده است.

برای مردمان گذشته دریا همواره مملو از رمز و راز بوده و داستان‌های حیرت‌انگیزی با پهنای آن گره‌خورده است.

پیشینیان را پندار بر این بود که پیدایش سنگ دُردانه از باران است.
به گاه باران اردیبهشتی، در خنکای گرگ ومیش سپیده دمان، صدف شناور بر روی آب، برای خلق دُردانه ای سپید و غلتان دهان سخت خود را گشوده و قطره باران را درون دل‌نرم خود جای می‌دهد. انجام این داستان پس از ده سال، دُردانه ای سپید و درخشان خواهد بود. (ایرانیان باستان)

مروارید و خواص بی نظیر آن

مروارید چیست؟

مروارید (Pearl) گوهری درخشان و سخت بوده که بدن انواع نرم‌تنان دوکفه‌ای به نام صدف ایجاد می‌شود. البته برخی از حلزون‌ها به‌ندرت نیز قادر به تولید این گوهر زیبا هستند. گمان می‌شود نام این گوهر در زبان لاتین و کلمه پرنا (Perna) که نوعی صدف است ریشه داشته باشد. البته به عقده برخی نیز نام مروارید از عبارت سفارولا به معنای کروی شکل‌گرفته شده است. انواع درشت این گوهر به دُر معروف است و دُر یتیم به‌نوعی گفته می‌شود که خودش تنها در صدف باشد.

سختی گوهر مروارید در مقیاس موس برابر با 3 تا 4 است و شکل اغلب آن‌ها نزدیک به کروی است. البته شکل گلابی، دکمه‌ای و نامنظم مروارید نیز دیده‌شده است.

مروارید و خواص بی نظیر آن

مروارید باروک:

به مرواریدهایی که شکل نامنظم و غیر کروی دارند مروارید باروک می‌گویند.

اغلب مرواریدهای آب شیرین از نوع باروک هستند. در بعضی مواقع دیده‌شده مرواریدهای باروک تا قطر ۳۰ تا ۴۰ میلی‌متر رشد داشته‌اند.

مروارید و خواص بی نظیر آن

مروارید چگونه درون صدف به وجود می‌آید؟

زمانی که جسم خارجی در داخل صدف قرار می‌گیرد، جانور به‌تدریج ماده آهکی که نوعی کربنات کلسیم است را ترشح کرده و به فرم آراگونت لایه‌ای متبلور شده و به‌مرورزمان موجب ایجاد مروارید می‌شود.

به ماده ترشح‌شده توسط صدف مادر ناکر (Nacre) گفته‌شده و مرور زمان در اطراف جسم خارجی را گرفته و به حجم آن می‌افزاید. ناکر ترشح‌شده از کربنات کلسیم و یک ماده آلی به نام کونچیولین (Conchiolin)می‌باشد.

مروارید و خواص بی نظیر آن

جسم خارجی در صدف مروارید چیست؟

یافتن مروارید در داخل صدف یک امر تصادفی است. چراکه لازم است در ابتدا یک جسم خارجی در درون بدن حیوان وارد شود. صدف نیز به‌منظور دفاع از خود ناکر را ترشح می‌کند. این جسم خارجی ممکن ایست ذره‌ای شن، یا نوزاد برخی از کرم‌ها و یا هر ماده خراجی دیگر باشد. به صورتی که با شکستن این گوهر میتوان ذره خارجی را مشاهده کرد.

مروارید و خواص بی نظیر آن

رنگ مروارید:

گوهر مروارید در رنگ‌های متنوعی همچون سفید، سیری، صورتی، قهوه‌ای، سبز، طلایی، آبی و سیاه دیده‌شده است. اختلاف رنگ مشاهده‌شده در بین نمونه‌های مختلف این گوهر از نوع ماده کنچیولین موجود در ناکر نشاءت می‌گیرد.

مروارید و خواص بی نظیر آن

عمر  مروارید:

اگرچه تاکنون اطلاعات دقیقی دراین‌باره منتشرنشده است اما به گفته برخی از متخصصان یک‌دانه مروارید می‌تواند تا حدود 100 -150 سال عمر کند. امروزه برخی از مرواریدهای کشف‌شده در آثار تاریخی قدمی بیش از چند قرن داشته‌اند. البته نحوه مراقبت از این گوهر بسیار حائز اهمیت است. چنانچه این گوهر زیبا با مناطق خشک و مرطوب، اسید، مواد آرایشی، اسپری و عرق بدن در تماس باشد جلا، دوام آن تحت تأثیر قرار می‌گیرد.

از طرفی طول عمر صدف مادر به‌طور متوسط حدود 13 سال می‌باشد.

مروارید و خواص بی نظیر آن

منابع در جهان

مرواریدهای سفید اغلب از خلیج‌فارس و سیلان (سریلانکا امروزه) به دست می‌آید. نوع سیاه آن از خلیج مکزیک و نوع زرد آن از سواحل استرالیا یافت می‌شود.

مرغوب‌ترین نوع این گوهر در ایران به رنگ صورتی و سفید بوده که از سواحل خلیج‌فارس به دست می‌آید.

به دانه‌های ریز مروارید Seed Pearls مه معمولاً به رنگ صورتی و یا زرد کم‌رنگ می‌باشند. این نوع در خلیج مانارکه در بین هندوستان سریلانکا بوده‌، یافت می‌شود…

مناطق دیگری نیز نظیر فیلیپین، سواحل تاهیتی آمریکای مرکزی دارای گوهرهای زیبایی از مروارید قابل‌برداشت هستند.

مروارید و خواص بی نظیر آن

بزرگ‌ترین مروارید جهان

اغلب مرواریدهای یافت شده می‌توان به بزرگی سرسوزن، دانه خشخاش، یک فندق و شاید یک تخم کبوتر باشد؛ اما بزرگ‌ترین مروارید جهان، توسط یک ماهیگیر فیلیپینی با وزن خالص 34 کیلوگرم کشف‌شده است.

مروارید و خواص بی نظیر آن

این مروارید به مدت 1 سال جهت بخت و شانسان را در نزد خود نگه‌داشته و درنهایت آن را به مقامات محلی تحویل داده است. ارزش این گوهر زیبا بیش از صد میلیون دلار اعلام‌شده است

تا قبل از اعلام این کشف بزرگ، مرواریدی به وزن 6.4 کیلوگرم که Lao Tzu نام داشت، در رتبه اول قرارگرفته بود.
این گوهر در سال 1934 و در چین کشف‌شده بود

مروارید و خواص بی نظیر آن

مروارید پرورشی چیست؟

صیادان برای تهیه مروارید بیشتر، نوعی جسم خارجی که معمولاً دانه هار ریز شن است در بین جبه و بدن صدف مادر قرار می‌دهند. گس از مدتی جسم خارجی تبدیل به صدف شده و آنگاه این گوهر را از بدن صدف موردنظر خارج می‌کنند. به گوهر ایجاد از به این روش، مروارید پرورشی گفته می‌شود.

به‌منظور تسریع فرایند تولید صدف، جسم خارجی مهره‌ای کروی شکل در نظر گرفته می‌شود. به‌طورمعمول برای تهیه هر مروارید به قطر 5 تا 7 میلی‌متر، زمانی حدود سه سال لازم است.

قرار دادن جسم خارجی در بدن صدف مادر نیازمند مهارت بالایی است که اغلب توسط زنان انجام می‌شود. در برخی از مراکز پرورش مروارید، هر نفر روزانه حدود 300 الی 1000 صدف را آماده تولید می‌کند.

امروزه 90 درصد از تجارت مروارید به نوع پرورشی آن مربوط می‌شود.

مروارید و خواص بی نظیر آن

خواص روحی و ماورائی:

در انجیل حضرت عیسی ملکوت آسمان‌ها را به دانه های مروارید ارزشمند تشبیه کرده است و فرموده:

باز ملکوت آسمان تاجری را ماند که جویای مرواریدهای خوب باشد و چون یک مروارید گران‌بها یافت، رفت و تمام مایملک خود را فروخته و آن را خرید (باب 13 آیه 45 تا 46)

عنصر اصلی تشکیل‌دهنده این گوهر آب است. رنگ سفید این گوهر سمبل ذهن و قلب معصوم است و این رنگ در مبحث چاکرا درمانی برای تمام کانال‌ها بدن کاربرد دارد.

در قدیم گفته می‌شد این گوهر انسان را از مسائل و پیش آمد های شوم آگاه ساخته و به فرد هشدار می‌دهد.

مروارید و خواص بی نظیر آن

برخی از خواص روحی به همراه داشتن مروارید عبارت‌اند از:

  • خوش‌شانسی می‌آورد و لطافت قلب و روح را افزایش می‌دهد.
  • موجب افزاش صبر و اراده می‌شود.
  • غم و اندوه را دور می‌کند.
  • مؤثر در برطرف نمودن تغییرات ناگهانی خلق‌وخوی
  • کاهش اضطراب و نگرانی
  • تقویت ﺣﺲ ازخودگذشتگی، ﻋﻔﺖ و پاک‌دامنی
  • جذب انرژی مثبت و دفع انرژی‌های منفی

مروارید و خواص بی نظیر آن

خواص درمانی و فیزیکی:

در ادامه به برخی از خواص گوهر مروارید اشاره‌شده است:

  • درمان سردردهای مزمن
  • رفع اختلالات دستگاه گوارش
  • درمان مشکلات معده
  • بهبود رشد ناخن
  • کذب کلسیم
  • تنظیم غدد درون‌ریز
  • و تقویت دستگاه تناسلی زنان

مروارید و خواص بی نظیر آن

  • درمان شب‌ادراری
  • بیماری‌های مثانه
  • درمان گواتر و غدد چربی
  • درمان عطسه‌های دائمی و سرماخوردگی
  • درمان استفراغ، بوی بددهان و سردرد
  • درمان بیماری‌های دستگاه مجاری ادارای و کلیه
  • درمان یرقان
  • بهبود خارش، جوش، کورک و حساسیت پوستی

راهنمای نگهداری از مروارید:

مروارید و خواص بی نظیر آن

مروارید به‌عنوان یک ماده طبیعی بسیار نرم‌تر از دیگر سنگ‌های قیمتی است و به همین خاطر بسیار سریع‌تر هم خراش برمی‌دارد.

به همین دلیل در ادامه شمارا با برخی از راه‌های نگهداری از این گوهر آشنا می‌سازیم:

  • اسید موجود در عرق بدن انسان، مروارید را از بین می‌برد. لذا سعی کنید از این گوهر به‌گونه‌ای استفاده کنید که در تماس مستقیم باپوست شما نباشد…
  • زیورآلات مروارید را درون کیسه‌های پلاستیکی نگذارید، بلکه همیشه آن‌ها را درون جعبه یا پارچه ابریشمی که موقع فروش همراهشان عرضه می‌شود بپیچید تا سالم بمانند.
  • هرگز مروارید را با شوینده‌های شیمیایی نشویید زیرا باعث از بین رفتن درخشندگی سطح آن خواهد شد. به‌ویژه شوینده‌هایی که سفیدکننده یا آمونیاک در خوددارند.
  • هرگز مروارید را در معرض حرارت زیاد قرار ندهید زیرا حاوی مواد طبیعی و آب است و دمای زیاد موجب ترک خوردن و شکستن آن می‌شود.

مروارید و خواص بی نظیر آن

4.3 - 6 رأی

دیدگاهتان را بنویسید